måndag 13 januari 2020

Dags för gymnasieval!

Hej!
Nu är det äntligen dags för gymnasieval!
Förra veckan var jag ute i alla klasser och gick igenom hur det går till, och här kommer lite information till er vårdnadshavare.
Från och med idag, 13:e januari, till och med 15:e februari ska alla elever i åk 9 göra ett gymnasieval. För att göra det, går de in på gymnasiestudera.se och loggar in med det lösenord som kommer hem i brevlådan.
Här finns en film om hur man gör: http://www.gymnasiestudera.se/media/2400/antag-ansoeka-utan-val-2-till-5.mp4

Den ansökan som finns på gymnasiestudera.se den 15:e februari när sidan stänger, är den som skickas iväg. Man kan alltså gå in och ändra i ansökan under hela perioden. Tänk på att 15:e februari är en lördag, och alltså finns inte jag tillgänglig den dagen. Jag rekommenderar att ändra det sista senast 14:e februari, men helst tidigare.

Ansökan är inte komplett förrän en utskriven kvittens lämnas till mig. Kvittensen ska skrivas på av eleven själv, och det går jättebra att skriva ut den hos mig.

Om eleven riskerar att inte bli behörig under vårterminen, behöver man även söka till ett introduktionsprogram. Det finns olika varianter på introduktionsprogram, men huvudsyftet är att läsa upp behörigheten och komma in på ett vanligt program till året efter.
Om man behöver lägga till ett introduktionsprogram lägger man det sist i sin ansökan, som ett säkerhetsnät, och jag rekommenderar att valet av introduktionsprogram görs i samråd med mig, eftersom olika introduktionsprogram passar olika elever.

För att vara behörig till ett vanligt gymnasieprogram krävs:

- För yrkesprogram; minst E i svenska, engelska och matte, + minst E i 5 andra ämnen.

- För högskoleförberedande program; minst E i svenska, engelska och matte, + E i 9 andra ämnen, där samhällskunskap, geografi, religion och historia måste finnas med för samhällsprogrammet, humanistiska programmet och ekonomiprogrammet, och biologi, fysik och kemi måste finnas med för teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.

Om eleven inte är behörig, antas den inte till ett vanligt gymnasieprogram. 

Här finns en tidsplan för våren:


Det är mycket information att få med i ett blogginlägg, men det är bara att höra av sig om det finns några frågetecken. Ni vårdnadshavare är såklart också välkomna att vara med på vägledningssamtalen som eleverna har möjlighet att boka under valperioden.

/Jennifer Thorsell, SYV
jennifer.thorsell@norrkoping.se
0730202044


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar