fredag 8 januari 2016

Månadsblad januari årskurs 6

Hej på er och god fortsättning på det nya året,

Hoppas helgerna varit bra och att ni kunnat umgås med nära och kära. Vi hoppas att tre veckor ledigt gjort susen och att våra elevers batterier är fulladdade. Det behövs för nu drar vi igång en fullspäckad, lärorik och förhoppningsvis spännande termin.

Det är aldrig roligt när ”Gubbarna” behöver vara stränga och tjatiga men en viktig framgångsfaktor för våra elever är att verkligen utnyttja arbetstiden i skolan. Därför ber vi ödmjukast att ni tar en diskussion hemma om vikten av arbetsmoral och att ligga i fas med sitt arbete. ”Gubbarna” bockar och tackar på förhand.

Varmt välkomna på utvecklingssamtal, inbjudan till samtalen vecka 4 och 5 låg i betygskuverten. Väl mött!

Torsdag vecka 2 är det diagnos i engelska. Information har gått ut om de delar som diagnosen testar. Måndag 11 januari repeterar vi tillsammans och det finns möjlighet att ställa frågor om sådant som känns oklart. Under vårterminen kommer texterna i engelska vara betydligt längre och fokus kommer ännu mer ligga på förståelse och förmågan att diskutera om det man läst på engelska. Det finns fortfarande elev-cd till utlåning om någon känner att man skulle vilja ha det som hjälp vid läxläsningen. Glosor kommer nästan helt att utgå som läxa den här terminen.

Matteprovet som eleverna gjorde sista veckan på höstterminen är rättat. Eventuella kompletteringar går ut under vecka 2. Som alltid är det värdefullt om ni har möjlighet att arbeta med kompletteringarna tillsammans hemma. Då ser ni vad som fungerar bra och där det eventuellt finns kunskapsluckor. Snälla förmedla det ni sett i kommentarsrutan på framsidan av kompletteringarna. Stort tack på förhand.

I svenskan kommer vi fortsätta med läsförståelse i ”Fröken Europa” samt arbeta med berättelseskrivning inför nationella proven som börjar vecka 6. Veckans ord och Språklära utgår till förmån för berättelseskrivning fram till proven.

I So fortsätter vi med historia och avslutar kursen i historia med frihetstiden samt hur Sverige förändras på 1800-talet. Kursen kommer att avslutas med ett prov som kommer vara konstruerat på ungefär samma sätt som samhällskunskapsprovet.

I No fortsätter arbetet med elektriciteten och sedan tar kemiska reaktioner vid. En kemisk reaktion är när minst två ämnen reagerar med varandra och på så sätt bildar nya ämnen. Exempel på kemiska reaktioner är fotosyntes eller när en eld brinner.
 
Vår idrottslärare Pernilla Eriksson har tjänstledigt och därför byter våra klasser idrottslärare. Vår nye idrottslärare heter Erik Pettersson. Hemkunskapen avslutades förra terminen och den här terminen kommer våra elever att ha musik 80 minuter i veckan. Den av många mycket uppskattade bilden fortsätter även denna termin tillsammans med Ulla Nerman.

Kalendariet är klart till och med vecka 11 och medföljer i detta utskick.
Nedan följer ett tidsschema för de nationella proven. De ligger under vecka 6 för svenska, vecka 14 för matte samt vecka 16 för engelska. De dagar vi har nationella prov kommer vi av förståeliga skäl inte bevilja någon ledighet.

Ämne
Delprov
Vecka
Provdatum
Provtid
svenska, svenska som andraspråk
A
45-50
2 nov – 11 dec 2015
60-80 minuter, helklass + 30 min* /grupp om 3 elever
svenska, svenska som andraspråk
B1+C1
6
tis 9 februari 2016
80 + 70 min*
svenska, svenska som andraspråk
B2+C2
6
tors 11 februari 2016
80 + 60 min*
matematik
A
45-50
2 nov – 11 dec 2015
ca. 30 min/grupp om 3-4 elever*
matematik
B+C
14
ons 6 april 2016
delprov B: 40-60 min*
delprov C: 60-80 min*
matematik
D+E
14
fre 8 april 2016
delprov D: 60-80 min*
delprov E: 40-60 min*
engelska
A
45-50
2 nov – 11 dec 2015
ca. 15 min per elevpar*
engelska
B
16
tis 19 april 2016
70 min + rast 30 min + ca 45 min*
engelska
C
16
fre 22 april 2016
45 min*

Vänliga och snöiga hälsningar från ”Gubbarna i sexan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar